Błonnik – czym jest i dlaczego jest nam potrzebny?

Błonnik – czym jest i dlaczego jest  nam potrzebny?

Błonnik to włókno roślinne( inaczej pokarmowe), które nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyznam szczerze, że dzięki zwiększeniu ilości przyjmowanego błonnika wyeliminowałam u siebie wiele dolegliwości. Jest zdecydowanie lepiej!

Istnieją dwa rodzaje błonnika:

-rozpuszczalny w wodzie

-nierozpuszczalny w wodzie

Funkcje błonnika:

1. Pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego

2. Stymuluje wydzielanie śliny (lepsze trawienie)

3. Pobudza perystaltykę jelit

4. Wpływa na uczucie sytości (pomocne u osób będących na dietach odchudzających)

5. Naturalny prebiotyk ( pożywka dla dobrych bakterii jelitowych)

6. Wspomaga wydalanie tłuszczów z organizmu

7. Pomaga zwalczać stan zapalny w organizmie

8. Wspomaga odporność

9. Stabilizuje poziom cukru we krwi

10. Oczyszcza jelita (z niestrawionego jedzenia)

Źródła błonnika:

-warzywa (szczególnie zielone i liściaste, brokuły, ziemniaki)

-produkty pełnoziarniste, otręby, płatki

-owoce (jabłka, jagody, pomarańcze, grejpfruty)

-rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola)

-orzechy i nasiona

-siemię lniane

Jak zwiększyć poziom błonnika w diecie?

1. Nie rozgotowuj warzyw

2. Pieczywo białe zamień na pełnoziarniste

3. Pij dużo wody

4. Do sałatek, zapiekanek dodawaj kaszę jęczmienną, soczewicę, ciecierzycę, fasolę

5. Do jogurtu dodawaj orzechy, nasiona (np. chia)

6. Sięgaj po świeże owoce (np. jabłko) zamiast słodyczy

7. Kanapki możesz dekorować plastrami pomidora, ogórka, papryką, rukolą, liśćmi szpinaku

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to ok.30-40 gramów.

U osób które nie spożywały błonnika w odpowiednich ilościach przez dłuższy czas i nagle wprowadziły go do swojej diety może pojawić się : ból brzucha, wzdęcia. Jest to oznaka ubogiej flory bakteryjnej jelit. Dlatego lepiej stopniowo zwiększać ilość produktów zawierających błonnik, zaczynając od niewielkich porcji. Bardzo ważne jest jeszcze przy tym picie dużej ilości wody.

Obecnie na rynku występuje bardzo duża ilość suplementów zawierających błonnik. Jestem zdania, że najlepsze źródło błonnika pochodzi z jedzenia. Często jednak zdarza się, że błonnik przyjmowany z pokarmem nie wystarcza. Nie wiemy ile z tego co zjemy przyswoi się. W takim przypadku warto wspomóc się suplementacją.

Źródło: „Dieta lecząca stany zapalne. Cykl: Zadbaj o zdrowie”wyd.JOT, materiały własne

2 komentarze do “Błonnik – czym jest i dlaczego jest nam potrzebny?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę