OLEJE W DIECIE – i ich prozdrowotne właściwości

Oleje zimnotłoczone, wykazują wiele cennych, prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT), bogactwo witamin, aminokwasów i potrzebnych nam związków. Ponadto, w olejach zawarte są przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia.

Odpowiednio dobrany olej, może nam pomóc w niwelowaniu wielu dolegliwości, a także zadziałać profilaktycznie na zachowanie dobrego zdrowia. Kuracja jednym olejem powinna trwać od 1-3 miesięcy.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne wybranych olei

OLEJ LNIANY

  • chroni przed nadciśnieniem i chorobami serca
  • zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
  • pomaga w leczeniu drętwienia i drżeniu kończyn
  • wspomaga leczenie choroby Alzheimera, Parkinsona, SM
  • wpływa korzystnie na odtłuszczenie wątroby
  • reguluje gospodarkę hormonalną
  • wpływa odżywczo na skórę, nawilża ją, uelastycznia
  • wpływa korzystnie na leczenie trądziku, egzemy, łuszczycy
  • wzmacnia paznokcie, włosy

OLEJ KONOPNY

  • poprawia pracę układu krążenia
  • obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
  • działa przeciwkrwotocznie
  • działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie
  • działa przeciwgrzybiczo
  • działa przeciwbakteryjnie
  • podnosi odporność
  • łagodzi zmiany trądzikowe
  • zmiękcza, odżywia skórę

OLEJ MAKOWY

  • regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego
  • poprawia pracę wątroby
  • przeciwdziała zatorom i zakrzepom!
  • chroni nerki, wątrobę, serce
  • podnosi odporność
  • polecany jest przy cukrzycy
  • wykazuje działanie poprawiające płodność!

OLEJ DYNIOWY

  • działa przeciwzapalnie
  • działa przeciwpasożytniczo
  • działa wspomagająco w chorobach jelit

OLEJ Z CZARNUSZKI

  • wspiera oczyszczanie organizmu
  • działa przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo
  • działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
  • poprawia trawienie
  • zwiększa odporność
  • działa odkażająco na jelita i drogi moczowe
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo
  • działa przeciwalergicznie,przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo!
  • regeneruje skórę (trądzik, łuszczyca, trudno gojące się rany)
  • polecany przy chorobach górnych dróg oddechowych
  • wskazany przy stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego
  • wspomagająco w astmie

OLEJ Z WIESIOŁKA

  • wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzawałowe
  • zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wspiera płodność
  • działa antyalergicznie
  • polecany przy chorobach reumatycznych

OLEJ ROKITNIKOWY

  • wspomaga odporność (zawiera bardzo dużo wit.C!)
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
  • usuwa skutki chemio i radioterapii
  • poprawia pracę wątroby i nerek
  • działa przeciwzawałowo i przeciwreumatycznie
  • korzystnie wpływa na blizny, rany pooperacyjne, trudno gojące się rany
  • łagodzi zmiany łuszczycowe
  • goi wrzody żołądka i przewodu pokarmowego


OLEJ RYCYNOWY

  • zastosowanie kosmetyczne: jako odżywka na rzęsy, brwi, oraz włosy
  • w ciepłych okładach, na miejsca objęte stanem chorobowym. Okłady stosuje się na:
  • obszar wątroby
  • na brzuch (na wysokości jajników, macicy-przy torbielach, mięśniakach)
  • na bolące stawy
  • na stopy na noc (bóle stawów, narośla, halluksy)

Na co zwrócić uwagę kupując olej spożywczy?

1. Sposób i data tłoczenia

Najwięcej składników odżywczych, minerałów oraz witamin dostarczają nam tłuszcze nierafinowane. Warto również sprawdzić, kiedy olej został wytłoczony. Rekomenduje się , by spożyć tłuszcz do 6-9 miesięcy od daty jego wytworzenia.

2.Właściwości produktu

Przede wszystkim warto zobaczyć, ile kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9, znajdziemy w konkretnym oleju, jakie witaminy i minerały dostarczymy swojemu organizmowi. Dobrze jest również wiedzieć, przy jakich dolegliwościach ma nam pomóc.

3. Zastosowanie oleju

Przed zakupem oleju, warto zorientować się, jak możemy go zastosować i gdzie sprawdzi się nam najlepiej, np. do dań, sałatek – w zależności od swojego smaku, zapachu, czy np. gdy chcemy go stosować zewnętrznie.

4. Opakowanie

Większość tłuszczów, powinna być przechowywana w ciemnych, szklanych butelkach. Dzięki temu, na długo zachowają swoje właściwości. Po zakupie, oleje najlepiej przechowywać z zimnym, zaciemnionym miejscu.

5. Cena

Oleje dobrej jakości, są zazwyczaj nieco droższe niż inne tłuszcze. Nie zawsze jednak niska kwota oznacza słabej jakości produkt.

Warto dokonywać zakupów przez internet- tam często ceny są nieco niższe niż w sklepie stacjonarnym. Polecam również kontakt z konkretnym sklepem internetowym i zapytanie, czy jest możliwość rabatu, przy większym zamówieniu. To bardzo korzystna opcja.

Stosujesz na co dzień, w swojej diecie oleje? Uważasz post za wartościowy?
Podziel się opinią. Będzie mi bardzo miło 🙂
E.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę