- przez healthyhero
Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które po podaniu w odpowiedniej ilości wywołują pozytywny efekt zdrowotny. Wielu z nas kojarzy tego typu mikroorganizmy z czymś szkodliwym i niebezpiecznym. Warto jednak wiedzieć, że nasz organizm jest zasiedlony ogromną ilością drobnoustrojów. Nie wyrządzają one żadnej krzywdy natomiast są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Najpopularniejsze bakterie probiotyczne należą do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium.
Obecnie funkcjonujemy w czasach bardzo trudnych dla naszych jelit. Szybko żyjemy, nadmiernie się stresujemy, śpimy mało. Żywność mamy wysoko przetworzoną, mleko przetworzone na UHT, ukryty cukier w znaczniej ilości produktów, mnóstwo konserwantów, ulepszaczy smaku i substancji szkodzących naszym jelitom. Zachęcam do przyglądania się temu co jemy, czytania składów produktów i obserwowaniu siebie, swojego organizmu po spożyciu danych produktów.


Bardzo często dzieje się tak, że po wprowadzeniu prostych zmian w jadłospisie, ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów wysoko przetworzonych, szybko pozbędziemy się długotrwale męczących nas dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Probiotyki dodatkowo znacznie nam w tym pomogą.

Jak działają probiotyki ?
1. Tworzą w obrębie przewodu pokarmowego barierę przeciw chorobotwórczym bakteriom
2. Pomagają w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych z pokarmu
3. Regulują pracę jelit i pomagają przywrócić równowagę mikrobioty jelitowej po stosowaniu antybiotyków
4. Stymulują pracę układu odpornościowego
5. Wspomagają produkcję niektórych witamin
6. Obniżają pH w jelitach (hamuje to wzrost szkodliwych bakterii, np.E.coli)
Probiotyki są wskazane i naprawdę skuteczne w wielu dolegliwościach i chorobach, m.in w:
- biegunkach (szczególnie po antybiotykoterapii)
- biegunce (tzw. „jelitówce”)
- zespole jelita drażliwego
- stanach zapalnych jelit
- infekcjach intymnych
- infekcjach dróg moczowych
- infekcjach górnych dróg oddechowych
- atopowym zapaleniu skóry
- łuszczycy
- trądziku
- reakcjach alergicznych
- wpływają na redukcję masy ciała
- wspomagają walkę z otyłością (obniżają poziom cholesterolu)
Czym kierować się przy wyborze probiotyku ?
Probiotyków obecnie jest bardzo dużo. Przy wyborze preparatów zawierających dobroczynne szczepy bakterii należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii
1. Jaki konkretny szczep probiotyczny występuje w preparacie i jaka jest jego zawartość w pojedynczej dawce
Na opakowaniu powinna znajdować się pełna nazwa szczepu bakteryjnego, np. Saccharomyces Boulardii CNCM I-745. Jest to bardzo ważne, ponieważ działanie probiotyków jest szczepozależne. Chodzi o to , że każdy szczep bakterii posiada nieco inne właściwości i inne zastosowanie.
2. Czy szczepy bakterii probiotycznych zawarte w preparacie mają badania kliniczne
Aby szczep probiotyczny mógł wykazać wpływ na zdrowie musi on dotrzeć do miejsca docelowego, jakim jest dolny odcinek przewodu pokarmowego. Dlatego musi być odporny na obniżone pH oraz działanie kwasów żółciowych. Często na opakowaniu probiotyku znajdziemy oznaczenie ”DR”. Oznaczenie to świadczy o tym, że kapsułka jest odporna na działanie kwasu żołądkowego. Dzięki temu dociera w postaci niezmienionej do jelita grubego. Na opakowaniu producent powinien wskazać także wrażliwość preparatu na światło i temperaturę, aby kolonie bakteryjne nie uległy znacznej redukcji podczas przechowywania preparatu. To wszystko mają zagwarantowane leki, które przed wprowadzeniem na rynek przechodzą szereg badań klinicznych. Producent suplementu diety powinien również udokumentować tego typu badania poparte różnego rodzaju wynikami i certyfikatami.
3. W jakim konkretnym celu stosujemy probiotyk
Warto mieć świadomość, że nie każdy probiotyk na jelita sprawdzi się również przy antybiotykoterapii czy infekcji intymnej. Tylko konkretne szczepy mają udowodnione działania i wskazania do stosowania. Warto zasięgnąć porady w tej kwestii i dokładnie czytać skład preparatu.
Jaki szczep na co?
- biegunka, biegunka poantybiotykowa (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus)
- łagodzenie symptomów jelita drażliwego (szczepy Bifidobacterium infantis , Lactobacillus plantarum)
- zaparcia (Lactobacillus)
- infekcje intymne (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus reuteri)
- infekcje alergiczne(Lactobacillus rhamnosus, paracasei, fermentum)
- infekcje grzybicze (Lactobacillus helveticus LA 401, L. rhamnosus, B.breve, B.longum)
- kolki u dzieci (Lactobacillus reuteri DSM )

Co jeszcze warto wiedzieć?
Probiotyki występują czasem w połączeniu z prebiotykami. Prebiotyk to składnik, którego zadaniem jest odżywianie mikroflory jelitowej. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych wydzielanych w przewodzie pokarmowym.
Dzięki temu dociera do jelit i tam stymuluje nasze „dobre” bakterie do wzrostu i aktywności. Najpopularniejsze prebiotyki to m.in. inulina, oligofruktoza i skrobia.
Produkty spożywcze zawierające prebiotyki:
-cebula
-czosnek
-szparagi
-por

Połączenie probiotyku z prebiotykiem to – SYNBIOTYK

Przydatne rady
- Przy antybiotykoterapii ZAWSZE przyjmuj probiotyk. Zachowaj jednak odstęp czasowy. Po probiotyk sięgnij ok.godzinę później.
- Po zakończeniu leczenia antybiotykiem NIE REZYGNUJ z przyjmowania probiotyku. Aby przywrócić prawidłową pracę jelit, poprawić ich funkcjonowanie – należy przyjmować probiotyk jeszcze przez minimum 1-3 miesiące.
- Jeżeli miewasz częste infekcje w okresie jesienno-zimowym (notoryczne przeziębienia, u kobiet powtarzające się infekcje intymne) polecam Ci kilkumiesięczną kurację probiotykami, tzw.”immunosupresję”. Polega ona na przyjmowaniu probiotyków przez okres.ok 3 m-cy. (Warto rozpocząć probiotykoterapię np.w lipcu/sierpniu, aby wspomóc swój system odpornościowy jeszcze przed jesienią)
- Ważne aby przy dłuższym stosowaniu probiotyków ZMIENIAĆ JE! Potrzebujemy różnorodnych bakterii w naszych jelitach.
- Na co dzień sięgaj po prebiotyki (dodawaj czosnek, cebulę do dań, sałatek, kanapek)
- Sięgaj po kiszonki (ogórki kiszone, kapusta kiszona – NIE KWASZONA!, oliwki-zawierają cenne enzymy trawienne)
- Niech Twoje posiłki będą bogate w warzywa i produkty bogate w błonnik (kasza jaglana, płatki owsiane, ziemniaki, bataty).
- Ogranicz lub wyeliminuj produkty smażone (nie służą one jelitom) na rzecz posiłków pieczonych lub gotowanych na parze.
- Do sałatek,dań stosuj oleje o działaniu przeciwzapalnym (olej lniany, olej z wiesiołka-dodatkowo pięknie reguluje pracę hormonów, oliwa z oliwek)
- Pij dużo wody niskozmineralizowanej( do 300 mg/l).
- Pamiętaj aby wykonywać jakąś aktywność fizyczną, która Cię odstresuje ( znajdź to co lubisz: spacer, bieganie, jazda na rowerze ,itp.)
- Wysypiaj się- dla Twoich jelit, hormonów, dobrej pracy całego organizmu to podstawa!

Probiotyki mają coraz szersze zastosowanie. Nic dziwnego jeśli ich dobroczynny wpływ na organizm ludzki jest tak ogromny. Biegunka, antybiotykoterapia, zespół jelita drażliwego czy spadek odporności to tylko niektóre z przypadłości i schorzeń, w przebiegu których warto sięgnąć po probiotyki. Ich przyjmowanie odbuduje mikrobiotę jelitową, co z kolei przyczyni się do poprawy odporności organizmu. Są jednak sytuacje kiedy należy zachować szczególną ostrożność sięgając po tego typu preparaty, np. w przebiegu ciężkich chorób jelit, u osób z zaburzeniami pracy układu immunologicznego, u pacjentów leczonych onkologicznie. Przed zastosowaniem preparatu należy zasięgnąć porady specjalisty -lekarza prowadzącego czy dietetyka klinicznego.

Jeżeli masz pytania odnośnie konkretnego probiotyku -zostaw wiadomość w skrzynce mailowej. Pomogę Ci, doradzę, podzielę się czego ja używam, co przetestowałam i uważam za dobre. Spokojnie, nie sponsoruje mnie żadna firma. Chcę po prostu pomóc. Wiem, że ludzie tego potrzebują. 🙂

Źródło: ”Sekretne życie jelit”-wyd.Zdrowe Zdrowie, Kraków 2017, www.stronazdrowia.pl/naturalne-probiotyki, www.allecco.pl/artykuły/probiotyki, www.zdrowie.senior.pl(obrazek)