WYCHŁODZENIE ORGANIZMU

Wychłodzenie organizmu to coś, z czym zmaga się wiele ludzi.
Większość z nich z biegiem czasu przyzwyczaja się do nieustannego odczuwania zimna i uczy się z nim żyć.

Znam to z własnego doświadczenia. Jako osoba szczupła wielokrotnie słyszałam, że taka moja uroda, że jest mi zimno, ponieważ mam mało tkanki tłuszczowej i to jest właśnie tego powód. Dziś wiem, że wychłodzenie organizmu świadczy o zaburzeniu równowagi organizmu i w niewielkim stopniu ma związek z posturą ciała.

Według medycyny chińskiej, każdy człowiek ma określoną tak zwaną ”konstytucję ciała”, a pożywienie, które spożywa, ma ogromny wpływ na zachowanie równowagi. Wychłodzenie organizmu ma silny związek z nerkami, pęcherzem moczowym, kośćmi. Jeśli tam coś nie gra (jeśli narządy te mają zaburzoną równowagę cieplną) wpłynie to na wychłodzenie całego organizmu.

Głównymi objawami wychłodzenia organizmu są:

  • nieustanne uczucie zimna w ciele, dreszcze
  • noszenie bardzo ciepłych ubrań w lecie (golfy, kurtki, sweter)
  • lęk przed zimnem (ubieranie się na zapas, gdyby się zrobiło zimno)
  • nieustannie zimne dłonie i stopy (np. gdy nie założysz ciepłych skarpetek po kąpieli, dosłownie w kilka minut marzną Ci stopy),
  • chodzenie po mieszkaniu w szlafroku, skarpetkach- mimo, że grzejnik jest nastawiony na pełną moc,
  • niechęć do picia zimnych płynów

Jak sobie z tym radzić?

Odpowiednio dobrane pożywienie i zioła, pomogą rozgrzać wychłodzony organizm. Trzeba mieć jednak na uwadze, że długotrwale wychłodzony organizm będzie potrzebował trochę czasu aby prawidłowo utrzymać odpowiedni poziom ciepła.

Produkty o rozgrzewającej bądź wychładzającej naturze pomagają regulować temperaturę ciała i utrzymywać równowagę organizmu.

Zaczynając swoje działania, mające na celu ogrzanie organizmu, wiele rzeczy nie wiedziałam. Nikt mi też nie powiedział, że np. cytrusy mocno wychładzają. Cztery lata temu, rozpoczynając oczyszczanie organizmu- zalecono mi picie świeżo wyciskanych soków – właśnie z owoców cytrusowych. Próbowałam też jeść surowe warzywa- poprawiają wygląd cery i mają wiele cennych właściwości, jednak nie było to dla mnie dobre. Nie ułatwiało to utrzymania ciepła. Nie wiedziałam też, że przy wyborze pokarmów należy się kierować ich termiką.

Według medycyny chińskiej pokarmy dzieli się na 5 kategorii (ze względu na termiczną naturę) :

1.Neutralne

2.Wyziębiające

3.Wychładzające

4 .Ogrzewające

5. Gorące

W zrównoważonej diecie powinny przeważać pokarmy neutralne. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, konieczne jest jednak dostosowanie diety do aktualnych potrzeb, pory roku i strefy klimatycznej.

Klasyfikacja pokarmów według właściwości termicznych

Właściwości termiczne produktów żywnościowych wynikają nie tylko z ich składu chemicznego, ale również ze sposobu obróbki.

Potrawy podawane na ciepło mają właściwości rozgrzewające, ponieważ organizm musi zużyć mniej energii na ich strawienie, a co za tym idzie – łatwiej mu wytwarzać ciepło.

Termika pokarmów może też ulegać zmianom w zależności od stopnia ich rozdrobnienia. Produkty posiekane, roztarte czy zmielone są łatwiej strawne, a przez to – silniej rozgrzewające.

Natura energetyczna pokarmów nierzadko współgra z ich barwą – surowce o ciepłych barwach (ciemnofioletowej, czerwonej, czarnej) częściej są rozgrzewające, natomiast o zimnych (niebieskiej, białej, zielonej) – wychładzające.

Produkty neutralne dla organizmu:

  • Powinny stanowić grupę produktów stosowanych codziennie w zrównoważonej diecie.
  • Harmonizują pracę narządów wewnętrznych.
  • Należą do grupy najwartościowszych produktów dla organizmu.
  • W ich skład wchodzą: słodkie ziemniaki, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, brukselka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, bób, soczewica, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, amarantus, bulgur, orkisz, kasza jaglana, kasza kukurydziana, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mięso z indyka i gęsi, karp, miód, jajka, twaróg, drożdże, melasa, mleko krowie, kawa zbożowa.

Produkty ogrzewające organizm:

  • Wskazane zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych oraz przy spadku odporności.
  • Rozgrzewają i wspomagają aktywność.
  • Należą do nich: dorsz, flądra, krewetki, łosoś, szproty, tuńczyk, ryby wędzone, dziczyzna i drób, szczypior, cebula, por, koperek, natka pietruszki, kolendra, kiełki, imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, quinoa, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, owoc derenia, owoc róży, masło klarowane, ocet: balsamiczny, winny, ryżowy, kasza gryczana, prażone zboża, sery pleśniowe, ser parmezan, ser kozi, mleko kozie, miód pitny, słodkie wino, gorąca woda.

Produkty gorące (silnie rozgrzewające organizm):

  • Bardzo silnie rozgrzewają organizm, dlatego też należy po nie sięgać ostrożnie.
  • Polecane głównie w umiarkowanych ilościach do stosowania w celu poprawienia strawności posiłku oraz w okresie zimowym do rozgrzania bardzo wyziębionego organizmu.
  • Niewskazane dla osób z problemami emocjonalnymi, rozdrażnionych, agresywnych, mających problemy ze snem, kobiet w okresie menopauzalnym oraz osób z niedokrwistością.
  • Należą do nich: baranina, jagnięcina, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, kozieradka, cynamon, anyż, goździki, koper włoski, grzane wino.

Produkty wychładzające organizm:

  • Stanowią dla organizmu podstawowy budulec krwi i soków ciała.
  • Latem nawilżają organizm, zimą równoważą ewentualne nadmierne spożycie pokarmów gorących.
  • Spożywane w nadmiarze bardzo obciążają układ trawienny (zwłaszcza u dzieci i osób starszych).
  • Należą do nich:  żyto, jęczmień, sałata, rukola, radicchio, czarny bez, pigwa, bakłażan, szparagi, gorzki grejpfrut, kiełki lucerny, pędy bambusa, burak, brokuły, grzyby, kalafior, seler, pieczarki, papryka, słodkie jabłka, zielone winogrona, kukurydza, rzepa, ziemniaki, cykoria, dynia, szpinak, kabaczek, pomidory, cukinia, jarmuż, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy, ciecierzyca, fasolka mung, fasola suszona, soja, ostrygi, oliwki, mięta pieprzowa, herbata miętowa, ryż brązowy, ryż biały, maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa
    z oliwek, siemię lniane, kolendra, soki warzywne i owocowe, chleb na drożdżach, cukier, słodka śmietanka, szampan, białe wina, piwo pszeniczne, herbaty owocowe, herbaty z głogu, hibiskusa i dzikiej róży.

Produkty wyziębiające organizm:

  • Polecane do spożywania w gorącym klimacie, w okresie letnich upałów i w sytuacji przegrzania organizmu.
  • Zimą nadmiernie wychładzają organizm, prowadząc do spadku odporności i zwiększenia podatności na infekcje.
  • Ich nadmiar osłabia żołądek i procesy trawienia.
  • Należą do nich: rabarbar, ananas, banany, melon, arbuz, grejpfrut, gruszka, morwa, ogórki, szparagi, awokado, cykoria, endywia, sałata lodowa, kiełki fasoli mung, wieprzowina, mięso z kaczki, małże, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, piwo pszeniczne, herbata czarna, herbata zielona, kawa czarna, sok z aloesu, mleko sojowe, woda z lodem, woda mineralna, woda źródlana, miso, sól, witamina C, biały cukier.

Zasady utrzymania ciepła w organizmie

  1. Zrezygnuj na pewien czas z pokarmów surowych, cytrusów, produktów wychładzających.
  2. Spożywaj ciepłe posiłki (to bardzo ważne! zaczynaj dzień od ciepłego śniadania).
  3. Pij ciepłe napoje, kompoty, zioła (np.z dodatkiem imbiru, goździków).
  4. Stosuj przyprawy i zioła rozgrzewające (imbir, cynamon, kardamon, pieprz, chili, kurkuma, czosnek).
  5. Jedz pożywne zupy (np. zupy krem: z dyni, cukini z dodatkiem np. cieciorki, dodaj do nich zioła rozgrzewające).
  6. Wieczorem bierz ciepłe kąpiele lub naprzemienne prysznice.
  7. Jeśli marzną Ci bardzo stopy-możesz moczyć je (1-2 razy w tyg.)w ciepłej wodzie z dodatkiem imbiru bądź gorczycy.
  8. Ważne aby ciepło się ubierać i chronić nerki (szczególnie w okresie jesienno-zimowym!)

Źródło:

  1. www.odkrywamyzakryte.com
  2. www.yango.pl
  3. materiały własne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę